Koncert na prání - Bohemian Rhapsody


Koncert na přání – Bohemian Rhapsody
14. 6. 2011 Zámek Litomyšl

V rámci festivalu Smetanovy Litomyšle 2011 se uskutečnil beznadějně vyprodaný koncert, který byl věnovaný Queen a frontmannovy kapel y Freddiemu Mercurymu .

Všechny skladby byly v podaní 4 krásných zpěvaček: Nikoleta Spalas, Tereza Halova, Marketa Pouličkova, Monika Šramlova.

Koncert na přání byl rozdělen na dvě části a to že v první zazněly rockové hity s vsuvkou skladby od Gustava Mahlera.  Rovnou tři skladby pocházely z pera členů Deep Purple  a to  Perfect Strangers, Highway Star  a Smoke On the Water, troufám si tvrdit, že tyto skladby  v první části  patřily k nejlepší.
Druhou skladbou v pořadí byla balada od skupiny U2  With Or Without You, ale postrádal sem v tyto skladbě hlas Bona Voxe. Třetí skladbu musím ponechat bez komentáře, vzhledem k tomu, že sem ji moc neznal, ale líbila se mně.  Před předposlední skladbou zazněla instumentalní skladba od gustava Mahlera, která nebyla zas tolik špatná, ale být asi nemusela.  K překvapením skvěle zazněla i skladba od The Police. Před Smoke On the Water zazněla, povedená skladba Paint it Black od Rolling Stones.


Po přestávce byla už část věnována skupině Queen. Už sem měl možnost v minulosti ze záznamů slyšet skladby queen ,v provedení symfonického orchestru, takže sem byl zvědav, jak to dopadne tentokrát.
Začátek druhé části patřil skladbě Who Wants To Love Forever, která prostě v podání orchestru je nádhernou skladbou a byla i tentokrát i s krásným dlouhým koncem který sem slyšel, podlouhlý době.
Jako druhá přišla skladba, které sem se bál jak dopadne a tou byla Another one Bites the Dust, ale celkem se povedla i díky hráče na bicí který byl přítomen.   Pro mě byla dalším překvapením i dobře zahraná skladba z alba A Kind Of Magic  - Friends will Be Friends, kterou dobře i zazpívala zpěvačka Šramlová.  Na poslední skladby se sešly všechny čtyři holky společně před vyprodaným hledištěm. Do této doby se střídaly pouze v 2 a ž 3.  A kdybych měl jmenovat jednu z nich, tak následujících skladeb se s přehledem zhostila:  Nikoleta Spalas.  Hned na úvod začaly tony klavíru, který  linuly melodii Don’t stop Me Now s hlasem zpěvačky. Luxusní záležitost na výbornou.  Nemohla ani nechybět legendární Bohemian Rhapsody i s panama kde bylo zapotřebí všech přítomných dam, ale holky se prostě naučily precizně i tuto skladbu tak to nebyla žádná katastrofa.   Sem počítal, že už orchestr nemůže s ničím překvapit, ale asi sem se mýlil, The Show Must Go On byla famózní, autor aranžmá stvořil neskutečny, takže jeden nastroj, hrál, části Red Specialu, co jsou na originální nahrávce. 
Poslední skladbou nemohla být jiná, než hymnus We Are the Champions  se zpěvem Markéty Poulíčkové, výborný výkon.

Pod Champions se strhla výborný aplaus , že se  konal přídavek, který byl  od Pink Floyd  z alba The Wall a to klasická část  Another Brick in the Wall, bravurní výkon  zpěvaček a orchestr, který si tím vysloužili  aplaus ve stoje.  Čekal se konec, ale přece jen ještě jeden přídavek zazněl a to podruhé Don’t stop Me Now. A mně osobně se zdálo, že si to podruhy holky užily víc než poprvé a bylo to o něco lepší.

Kdybych měl shrnout část Queen a srovnat to, se záznamem z Rudolfina, tak tato vzpomínka byla o mnoho lepší a ukázala, že i v Čechách to může dopadnout výborně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vzpomínání na Queen - Queenie a Peter Freestone

Queen and Paul Rodgers Praha 2008

Queen + Paul Rodgers Rock The Cosmos 2008 Concert Tour