Queen and Paul Rodgers Praha 2008


V tomto vyprávění se vrátím trošku v čase. Vybavím si, že jsem do jedné slohovky napsal, že by Queen s charizmatickým Paulem Rodgersem ještě mohli jednou vyrazit na společné turné, to se psal rok 2006. Od této doby uplynulo už 4 roky a od Pražskýho koncertu 5 let, ale aby to bylo hezky popořadě. Queen s Paulem Rodgersem se vrátili na scénu v roce 2008 se závěrečným setlistem na koncertu 46664, který pořádal Nelson Mandela. Ten v té době slavil 90 let. Tento vrchol přínesl víc natěšenosti fanoušků na podzimní turné k albu The Cosmos Rocks, které vyšlo na podzim a představilo 11 nových skladeb tří rockeru a na poslechu tohoto alba to je velmi znát. Některé skladby zazněly také na turné, které by se dalo klidně nazvat Queen and Paul Rodgers World Tour 2008, poněvadž zahráli z mého hlediska nejlepší koncerty v Jižní Americe.

Turné odstartovalo v září 2008 v rámci charitativního koncertu na podporu boji proti AIDS, na který zemřel zpěvák Freddie Mercury. Tento koncert zdarma zaštítíl The Freddie Mercury Pheonix Trust a kapela odehrála v Kyjevě na zaplněném naměstí Svobody regulerní koncert, dlouhý přes dvě hodiny, který měli možnost sledovat fanoušci po celém světě v ramci on-line přenosu. Kapela představila divákům mnoho novinek, ve výkonu sice nebyla uplně nejlepší, ale začatek turné je jenom začátek. Tento záznám vyšel také později na DVD a CD.

Na programu byla Moskva a Riga než se skupina přesunula do Evropy, kde změnila set-list do svě druhé podoby. Potom se kapela přesidlila na Britské ostrovy, kde zahájila UK Tour, který přínesl na dva koncerty změnu baskytaristy, ale i mnoho novinek v pořadí skladeb, další nové skladby a mnohem lepší výkony. Po sérii koncertů v domovině přišla druhá Evropská část, která byla triumfální.

31. října kapela zavítala do Pražské O2 Arény, kde v zkoušela Time to shine, ale nakonec se tato nová skladba neobjevila, ale i přesto odehrála velmi podařený koncert s plnou davkou kvalitní hudby kde k vrcholum patřily asi dvě skladby z nového alba. Podle mnohých výkon bubeníka Rogera Taylora, který na tomto turné byl hlavním tahounem kapely. Zavěr tohoto Evropského turné patřil Vídni, kde pry Paul Rodgers byl spatřen se svou manželkou v městě ješte den po koncertu.

Bezesporu nejlepší koncerty se odehraly v Jížní Americe, kde byl natočen úvodní koncert v Chile, a také patří dík fanouškům na Velesz Sarsfield v Buenos Aires, protože to co předvedli je ohromujicí. Toto turné patří mezí nezapomenutelné, které se už nebude nikdy opakovat. Technika, internet, kvalita zaznámu ukázala, v čem tkví kouzelnost kapely Queen v dobách Freddieho Mercuryho a dnes. Nedá se to srovnat. Současný fanoušek může jen zavídět těm co viděli Queen v 80. a 70. letech minulého stoleti hlevně díky tomu že není moc profesionálních záznámu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vzpomínání na Queen - Queenie a Peter Freestone

Queen + Paul Rodgers Rock The Cosmos 2008 Concert Tour